Metkomm'n!
Ik zit onder de tafel tegen een heleboel benen aan te kijken die langzaam verdwijnen. Als er nog maar een paar benen staan, kruip ik onder de tafel vandaan. De benen behoren bij een paar andere meisjes die me glimlachend aankijken. Teleurstelling is wat ons bindt.
Het is ergens begin tachtiger jaren en ik zit op dansles. De dansles wordt gegeven in een zaaltje in ons dorp in de Achterhoek. Anders dan bij andere dansscholen zijn onze danslessen niet met etiketten omgeven. Mijn corduroy broek in petrol kleur, eenvoudig t-shirtje en een paar gympen vormde mijn dansoutfit. Op een signaal van de dansleiding (was het een bel?) stormden de jongens naar de overkant waar alle meisjes stonden te wachten. Er trok iemand aan je arm of je kreeg een schop tegen je been en dan kon je “metkomm’n”.
Er was één jongen die altijd met mij wilde dansen. Hij was niet leuk en hij kon niet dansen! Dus dook ik onder de tafel. Liever niet dansen dan met hem! Niet dansen betekende aan de kant staan met de overige meisjes die “overschoten”.
Welke zaadje is in jouw gedachten geplant?
Overschoten! Wat een woord. Een woord dat bij ons thuis wel gebruikt werd om er toch vooral maar voor te zorgen dat je je volgens de regels gedroeg. “Pas maar op want anders schiet je over!”
Gelukkig is het uiteindelijk goed gekomen en ben ik niet “overgeschoten”😉
Toch kan een gebeurtenis als deze een zaadje planten in jouw gedachten over jezelf: “ik ben niet leuk, knap, aardig genoeg”.
Gedachten die zich ergens in jouw onderbewuste nestelen en latere gedachten over jezelf voeden. Jaren later word je misschien gepasseerd voor een functie of niet uitgenodigd voor een feestje en deze oude gedachte popt weer op: “ik ben niet leuk, knap, aardig genoeg”.
De gebeurtenis hoeft niets met jou te maken te hebben. Misschien was de andere kandidaat voor de functie gewoon beter gekwalificeerd of konden er maar beperkt mensen terecht op het feestje. En toch hou je er een naar gevoel aan over. Je voelt je gekwetst en niet gezien.
Onderzoek jouw overtuigingen!
Alle dingen die jij hebt meegemaakt hebben jouw wereldbeeld gevormd, als een plattegrond. Het is een samenhangend geheel van overtuigingen over van alles en ook over jezelf. Dit is alleen niet de waarheid, het zijn geen feiten. Het zijn conclusies, jouw conclusies. Jouw weergave van de werkelijkheid vanuit jouw perspectief.
Als je de komende tijd weer gedachten over jezelf hebt die niet helpend zijn, vraag jezelf dan eens af: Is het waar wat ik nu denk? Waar ga ik nu automatisch vanuit? Wat heb ik meegemaakt waardoor ik dit nu denk?
Je eigen gedachten onderzoeken en beseffen dat je niet bent wat je denkt kan je helpen. Dat gaat echt niet in één keer goed en zal zeker bij hardnekkige gedachten wel vaker terugkomen.
Wil je een perspectief van anderen en onderzoeken of jouw (belemmerende) overtuigingen waar zijn, schrijf je dan nu in voor de Inspiratie Carrousel.