Vandaag is het de internationale Dag van het Geluk. Mooi begrip “geluk” maar wat betekent het eigenlijk? En betekent geluk ook dat je gelukkig bent?
De Engelsen (en ook in andere talen) hebben er twee woorden voor “happiness” en “luck”. Wij hebben één woord maar twee betekenissen. Geluk hebben betekent dat je door een onvoorziene gebeurtenis begunstigd bent. Je hebt er dus geen invloed op, lijkt het. Lijkt het omdat ik wel degelijk denk dat je geluk soms een handje kan helpen maar daarover een andere keer meer…
De emotie geluk (gelukkig zijn) daarentegen zegt iets over hoe tevreden je bent met je huidige levensomstandigheden. Dit klinkt alsof je dat dus wel degelijk kunt beïnvloeden.
Er worden hele boeken geschreven over geluk zoals bijvoorbeeld “World book of happiness” van Leo Bormans. Leo Bormans deed onderzoek naar geluk en is de schrijver van het boek. Veel regeringsleiders hebben dit boek gekregen met de vraag om geluk op de politieke agenda te zetten. Wellicht is dat de reden dat er sinds 2013 een International Day of Happiness is. Ik heb een keer het geluk gehad dat ik het inspirerende verhaal van Leo Bormans mocht aanhoren tijdens een bijeenkomst en vond het zeer inspirerend.
Deze dag gaat dus over happiness en niet over luck. Of heb je ook luck nodig om happy te zijn. En kun je gelukkig zijn dus inderdaad beïnvloeden? Gedeeltelijk dus wel maar uit onderzoek blijkt ook dat ongeveer de helft genetisch is bepaald. Je hebt families die altijd zeuren en families die altijd lachen. Daarnaast wordt een gedeelte ook bepaald door de omgeving/omstandigheden (ongeveer 10%). Dit betreft je huis, werk, gezondheid, geld… Het speelt een rol maar niet zo’n hele grote. Ongeveer 40% bepaal je zelf. Het is onze manier van kijken en de dingen die we zelf doen om gelukkiger te worden.
Geluk is niet hetzelfde als plezier, al geldt het lijkt mij wel andersom. Als je plezier hebt ben je meestal gelukkig. Leo liet ons een oefening doen waarbij we allemaal moesten glimlachen, terwijl we dit deden moesten we aan iets vervelends denken. Dit lukt de meeste mensen niet. Dit betekent natuurlijk niet dat we de hele dag met een grote smile op ons gezicht moeten lopen maar de positieve kant van dingen zien helpt om je gelukkiger te voelen. Optimisten zijn gelukkiger dan pessimisten. Pessimisten denken en praten in termen van ‘ik’, ‘vroeger’ en ‘problemen’. Optimisten daarentegen hebben het over ‘wij’, ‘nu’ en ‘oplossingen’.
Wat ben jij? En als je nu een pessimist bent, kun je dat dan veranderen?
Ja, zegt Leo Bormans dat kan maar je moet er wel wat voor doen. Alleen een boek lezen is niet genoeg; je moet in actie komen. Je kunt jezelf trainen om optimistischer te zijn.
Een mooi begin is om ervoor te zorgen dat je niet te veel pessimisten om je heen hebt.
Voor meer geluk is het belangrijk tijd en aandacht te besteden aan dingen die voor jou belangrijk zijn. Voor mij is bijvoorbeeld stilte, het liefst in de natuur, belangrijk. Stilte is anders dan zwijgen, stilte is kwaliteitsvolle aandacht. Daar word ik gelukkig van.
De Dag van Geluk zorgt ervoor dat ik weer even stil sta bij geluk. Iedereen heeft recht op geluk maar dat heb je dus gedeeltelijk zelf in de hand. Ik deel vandaag mijn geluk door het delen van een glimlach. Kleine moeite groot plezier!